Sean Connery
George Lazenby
Roger Moore
Timothy Dalton
Pierce Brosnan
Daniel Craig

Sean Connery, geboren als Thomas Connery in de Fountainbridge wijk van Edinburgh in Schotland op 25 augustus 1930. Hij groeide op in armoede. Als zoon van een vrachtwagenchauffeur, leidde hij een heel ander leven dan wat hij vertolkte op het witte doek. Na zijn schooltijd, kwam hij terecht bij de Royal Navy, maar werd vroegtijdig onslagen als gevolg van maagzweren. Van toen af aan had hij vele verschillende jobs, waaronder ook als model voor de kunstacademie. Maar het was zijn carrière als bodybuilder die hem toeliet om in 1953 Schotland te verdedigen voor de titel van Mr. Universe. Hij werd derde. Hierdoor kreeg hij een job aangeboden in het koor van de rondreizende South Pacific Company. Hij verscheen in vele toneel producties en maakte zijn eerste televisie debuut in 1956. Hij tekende een contract bij MGM op het einde van de jaren 50, hierdoor kreeg hij verscheidene filmrollen. Hij kreeg de rol van James Bond voor de film "Dr. No" in 1962. Hij werd verkozen boven Cary Grant, Rex Harrison, Trevor Howard, Patrick McGoohan en Roger Moore. Nochtans waren de woorden van Ian Fleming. Hij (Connery) is niet direct de persoon dat ik in gedachten had, om de rol van een Brits agent te vertolken. Alhoewel de film een groot succes was, volgden er nog drie Bond films de volgende 5 jaar.

Beu om enkel als agent 007 te worden herkent, stapt Connery uit zijn rol als James Bond na "You Only Live Twice", dit ook om wat meer tijd met zijn familie door te brengen en zijn favoriete sport, golf, wat meer te beoefenen. In de volgende James Bond film wordt de rol vertolkt door George Lazenby. . Na deze Bond film, zegt Connery, nooit meer Bond te willen spelen. Maar in 1983 keert hij terug in de niet officiŽle Bond film "Never Say Never Again". Geproduceerd door Kevin McClory in plaats van Eon Productions. De relatie tussen Cubby Broccoli en Connery stond op een laag peil, en deze film verbeterde de toestand zeker niet. Connery vertolkte vele verscheidene rollen, en werkte met verschillende producers, zoals Alfred Hitchcock, John Huston en Brian De Palma. Hij won een Academy Award for Best Supporting Actor en een Golden Globe Award in 1987 voor zijn rol als de Ierse agent Malone in de film "The Untouchables". Hij werd ook verkozen door People's magazine als de meest sexy man in 1989. Hij blijft stilletjes doorwerken, ondanks de vele keelpijnen. Connery is een verstokt golfer, hij leerde het spel tijdens het filmen van "Goldfinger" in 1964. In 1996 won hij samen met prof speler Hale Irwin het Lexus Challenge Golf Tournament. In 1990 ontvangt Connery een BAFTA Award, in 1995 ontvangt hij de Cecil B. DeMille Award voor zijn uitzonderlijke bijdrage op het gebied van entertainment door de Hollywood Foreign Press Association. In 1997 wordt hij geëerd met een Gala Tribute door de Film Society Of Lincoln Center in New York en in 1998 krijgt hij een British Academy Fellowship van BAFTA. In 1999 wordt hij geëerd door het Kennedy Center. Hij wordt Sir Sean Connery in juli 2000, hij krijgt het ridderschap door het British Government, ondanks de weigering van het ridderschap 2 jaar eerder door politieke redenen. Hij ontvangt ook enkele Awards in Frankrijk, waaronder de Legion d'Honeur en de Commandeur des Arts et des Lettres. Sean Connery is tweemaal gehuwd, zijn eerste vrouw was de actrisse Diane Cilento. Zijn zoon Jason Connery vertolkte de rol van Ian Fleming in de film "Spymaker". Sean is sedert 1975 gehuwd met de Franse kunstenares Micheline Roquebrune. Sean Connery is gestorven op zaterdag 31 oktober 2020.

   
   
   

George Lazenby,werd geboren op 5 september 1939 in Goulburn, Australië. Na zijn legerdienst is hij een tijdje verkoper van auto's. In 1964 trekt hij als model naar Londen, hetzelfde jaar dat de 11 jarige Pierce Brosnan aankomt in Londen, toevallig hetzelfde jaar dat Ian Fleming sterft. De zoektocht naar een nieuwe acteur om de rol van James Bond te vertolken begon reeds in 1968, nadat Sean Connery meldde dat hij zou stoppen met James Bond te vertolken. Lazenby kreeg de rol van James Bond in de film "On Her Majestys Secret Service", ondanks het feit dat hij geen acteer ervaring had, enkel wat reclame filmpjes voor Big Fry Chocolates. Hij werd uitgekozen boven John Richardson, Anthony Rogers, Robert Campbell en Hans de Vries, de keuze voor de rol was gebaseerd op vecht scène. Er waren veel conflicten op de set met de nieuwkomer, zowel met de producers, de regisseur Peter Hunt en met zijn vrouwelijke medespeelster, de ster van The Avengers, Diana Rigg.Vandaag nog geeft Lazenby toe dat hij slecht advies opvolgde wanneer hij de rol van James Bond vaarwel zei. Connery werd overhaalt om in de volgende James Bond film terug de rol van geheim agent te vertolken. De film carrière van Lazenby zwakte af. Raar maar waar, de film "On Her Majestys Secret Service" is volgens vele Bond fans een van de beste in de reeks.

Tijdens de vroege jaren 70 werkte Lazenby in Hong Kong, waar hij een film zou gaan maken met Bruce Lee, maar Bruce Lee stierf vooraleer met de film gestart kon worden. Hij is regelmatig te gast op James Bond fan evenementen. In 2002 huwt hij voor de tweede keer met de tennis speelster Pam Shriver.
   
   
   

Roger Moore, geboren als Roger George Moore in Stockwell, het zuiden van Londen op 14 oktober 1927, de zoon van een politie agent. Op 15 jarige leeftijd volgt hij les aan de academie met de intentie om later schilder te worden, wat later wordt hij leerling bij een animatie studio. In de jaren 40 acteert hij als extra in scènes met veel volk. Hij studeert aan de Royal Academy Of Drama (RADA) en verschijnt in toneelstukken aan de West End. Tijdens zijn legerdienst als Tweede Luitenant stond hij aan het hoofd van een entertainment unit in Duitsland aan het einde van WO II. Na zijn ontslag uit het leger, werkte hij in het theater, radio en televisie maar ook als model en als verkoper om de eindjes aan elkaar te knopen. Moore gaat naar Amerika in 1953, waar hij een film contract krijgt bij MGM. Zijn eerste bekende TV serie was "Ivanhoe", gevolgd door "Maverick". Maar het was zijn rol van Simon Templar in de TV serie "The Saint" die van hem een ster maakte. Het was dat contract die hem tegen stond om in 1962 de rol van James Bond te vertolken in "Dr. No". In 1972 krijgt hij dan toch de rol van James Bond in de film "Live And Let Die", nadat Sean Connery voor de tweede maal afhaakte. Er wordt gezegd dat de James Bond die Moore vertolkte dichter bij deze van Ian Fleming aansluit.

De toon van de Bond serie veranderde tijdens de Moore jaren, met scrips die voor hem op maat waren geschreven. Moore maakte 7 James Bond films, hij verliet de serie na "A View To A Kill" in 1985. Hij werd opgevolgd door Timothy Dalton in 1987.Hij acteerde nog sporadisch, en verschijnt in vele Europese roddelmagazines. Hij volgde Audrey Hepburn op als Special Representative for the Film Arts for UNICEF. Roger was de eerste James Bond die geëerd werd door de British government, hij ontvangt een CBE (Commander of the British Empire) Award in maart 1999. Hij kreeg het riddershap in juni 2003 voor zijn werk bij UNICEF. Hij is reeds viermaal gehuwd : met Doorn Van Steyn, Dorothy Squires, Luisa Mattioli en met Kiki Tholstrup in 2002. Hij heeft drie kinderen : Deborah, Geoffrey en Christian, en 2 klein dochters. Sir Roger Moore overleed aan kanker op dinsdag 23 mei 2017.

   
   
   

Timothy Dalton, werd geboren in Colwyn Bay, Wales op 21 maart 1944. Hij is van Brits, Italiaans en Ierse afkomst. Zijn moeder is afkomstig van de Bronx in New York. Hij groeide op in Manchester, met een achtergrond in de showbizz, zijn beide grootvaders waren Vaudevilles. Na zijn schooltijd, speelde hij een drietal zomers bij het National Youth Theatre, en hij studeerde 2 jaar aan de Royal Academy Of Dramatic Art (RADA). In 1966 speelde hij verschillende hoofdrollen in het Birmingham Repertory Theatre. Zijn grote doorbraak kwam in 1968 met zijn eerste film "The Lion In Winter", met Peter O'Toole, Katharine Hepburn en Anthony Hopkins, Dalton vertolkte hier de rol als Koning van Frankrijk. In de rol stappen van een andere acteur was het motto in zijn carrière, hij volgde Laurence Olivier op als Heatcliff in Wuthering Heights, Orson Welles als Rochester in Jane Eyre, Sean Connery en Roger Moore als James Bond. Hij maakte niet veel films, en verdeelde zijn tijd tussen theater, film en televisie. Zijn werk gaat van Shakespeare tot James Bond. Hij verkreeg de rol van James Bond in augustus 1986 wanneer Pierce Brosnan op het laatse moment zijn televisie contract niet kon verbreken. Dalton vertolkte de rol van James Bond tweemaal, in "The Living Daylights" en in "Licence To Kill".

Hij vertolkte de rol van Bond op zijn eigen manier, iets meer realistisch, dan in het Roger Moore tijdperk. De problemen tussen MGM en EON vertraagden de productie van de volgende Bond film met enkele jaren. Ondertussen werd aangekondigd dat Dalton zou vervangen worden voor de rol van James Bond. In april 1994 gaf Dalton officieel zijn ontslag. De rol ging onmiddellijk naar Pierce Brosnan. In 1994 volgde Dalton de voetsporen van Clark Gable in de sequel van "Gone With The Wind" als Rhett Butler, de TV-miniserie Scarlett. Zijn meest recente werk is meestal voor televisie films en miniseries. Als men de geruchten mag geloven, heeft Dalton een langdurige verhouding gehad met de actrisse Vanessa Redgrave. Hij is nu gehuwd met Oksana Grigorieva, een model uit Oekraine, zij hebben een zoon, Alexander Peter, geboren in augustus 1997.

   
   
   

Pierce Brosnan, geboren als Pierce Brendan Brosnan in Navan, County Meath, Ierland op 16 mei 1953. Hij verhuisde in 1964 met zijn familie naar Londen, waar "Goldfinger", een van de eerste films was die hij in de bioscoop ging zien. Na de school te hebben verlaten, wordt hij een veelzijdig artiest, maar werd geïntroduceerd in de acteerkunst door een van zijn medewerkers in de theater groep. Hij geeft zijn job op voor het leven van acteur, en gaat drie jaar studeren aan het Londense Drama Centre. Na vele jaren toneelwerk overal in Engeland, begint hij te werken voor film en televisie. Zijn grote doorbraak kwam er in 1981 met de ABC-TV miniserie "The Manions Of America", dit leidde tot het verkrijgen van de hoofdrol in de lang lopende detective serie "Remington Steel" in 1982. Hij verhuisde met zijn vrouw en kinderen naar Los Angeles in Californië, waar de opnames voor "Remington Steele" gemaakt werden. De serie was zeer succesvol en liep met 92 afleveringen voor meer dan 4 seizoenen. Pierce was op slag beroemd. De geruchten dat Roger Moore zou worden vervangen door Pierce Brosnan begonnen al vroeg in 1984. Maar wanneer hem de rol werd aangeboden in 1986, kon hij door contractuele verplichtingen bij ABC-TV, deze rol niet aannemen. Pierce bleef bezig met het maken van TV miniseries, en allerhande TV commercials.

Op 8 juni 1994 wordt Pierce Brosnan voorgesteld aan de pers als vijfde James Bond. Zijn eerste James Bond film "GoldenEye" boekte wereldwijd meer dan 350 miljoen dollar, meer dan eender welke James Bond film tot dan toe. Zijn tweede Bond film, "Tomorrow Never Dies" in 1997 boekte nog meer in de US dan "GoldenEye". Zijn vier Bond films brachten samen wereldwijd meer dan 1,6 biljoen dollar bijeen. Naast de rollen van Bond en Steele heeft Pierce een zeer gevarieerde film en televisie carrière. Hij vertolkte rollen van archeoloog tot huurmoordenaar. Hij speelde ook in de eerste film van John(Die Hard)McTiernan, "Nomads". Hij werd genomineerd voor een Golden Globe Award in 1984 voor zijn vertolking van Robert Gould Shaw in de BBC/Masterpiece Theatre productie "Nancy Astor". Hij kreeg een ster op de Hollywood Walk Of Fame in december 1997 (ster nr 2099) gelegen aan 7021 Hollywood Blvd. In zijn vrije tijd schildert hij. Hij is zeer actief bezig met het inzamelen van geld voor kanker onderzoek, en is hij zeer bezorgd met het behoud van de natuur. In juli 2003 ontvangt hij een OBE Award van de British government voor zijn liefdadigheids werk. Zijn eerste vrouw, was de Australische actrisse Casandra Harris, zij stierf in 1991. Zij vertolkte reeds in 1981 de rol van Countess Lisl in de Bond film "For Your Eyes Only". Zij was eerder gehuwd met Dermot Harris, de broer van de acteur Richard Harris. Pierce heeft samen met Cassandra drie kinderen, Sean geboren in 1983 en twee stiefkinderen Charlotte geboren in 1971 en Christopher geboren in 1972. Met zijn huidige vrouw, Keely Shaye Smith, waarmee hij huwde in augustus 2001 heeft hij twee zonen, Dylan Thomas geboren in 1997 en Paris Beckett geboren in 2001. Pierce werd grootvader in 1998 wanneer zijn dochter Charlotte geboorte gaf aan een dochter, Isabelle Sophie. Op 30 oktober 2004 ontvangt hij een IFTA award (Irish Film & Television Award) in Dublin. Hij vertolkte de rol van James Bond voor een laatste keer in "Die Another Day". Dit was in 2002, meteen ook de 40ste verjaardag van James Bond.

   
   
   
Daniel Craig, geboren op 2 maart 1968 in Chester, Engeland. Hij groeide op in de straten van Liverpool, vooraleer hij naar Londen verhuisde om te gaan studeren aan de Guildhall School of Music and Drama. Hij maakte zijn film debuut in de "The Power Of One" geregisseerd door John G. Avildsen. Er volgden nog enkele TV-film rollen vooraleer hij de rol kreeg van Master Kane in de avonturen film van Disney, "A Kid in King Arthurs Court". Terug in het Verenigd Koningrijk, speelde hij de miniseries "Our Friends in the North" , in de vierdelige serie "Moll Flanders" en in de TV-mystery, "The Ice House". In 1997 werkte hij samen met de Duitse regisseur Peter Sehr aan de film "Obsession". Daar leerde hij zijn toekomstige vriendin, de Duitse actrice VJ Heike Makatsch kennen. Zijn eerste hoofdrol in Engeland kwam er in 1998 toen hij de rol kreeg van George Dyer, de intieme vriend van de schilder Francis Bacon (vertolk door Derek Jacobi) in John Mayburry's "Love Is The Devil". Andere hoofdrollen volgden in de films "Love & Rage", "The Trench", "Some Voices" en "Hotel Splendid". In Hollywood kreeg hij enkele minder belangrijke rollen toegekend in de films "I Dreamed Of Africa", "Tomb Raider" en "Road To Perdition" met Tom Hanks. In 2002 speelde hij de rol van de Duitse natuurkundige Werner Heisenberg in het historische Drama van de BBC, "Copenhagen".
Hij speelde eveneens de hoofdrol in de film "Sylvia" als Ted Hughes de partner van Sylvia Plath (vertolkt door Gwyneth Paltrow). De film werd geregisseerd door Christine Jeffs. In 2004 vertolkte hij de rol van drugdealer in de succesvolle film "Layer Cake". Hij verscheen eveneens in de films "Enduring Love", "The Jacket", "Fateless" en de kritisch onthaalde TV serie "Archangel". Daniel Craig is te zien in "Munich", een film van Steven Spielberg. Een film gebaseerd op een waargebeurde terroristische aanval tijdens de Olympische spelen van 1972. Vooraleer hij aanvangt met "Casino Royale" in 2006, is hij bezig met twee andere films, "Have You Heard" en "The Visiting". In 2002 werd hij genomineerd voor de London Evening Standard Theatre Award for Best Actor, en dit voor enkele voorstellingen in de Royal Court Theatre Downstairs. In 2005 won hij reeds een ALFS Award (British Actor Of The Year Award) voor zijn uitstekende vertolking in de film "Enduring Love". Hij heeft één dochter die samen met zijn ex-vrouw in Londen woont. In 2008 vertolkte Daniel Craig de rol van James Bond voor een tweede keer in "Quantum Of Solace" . De film was een vervolg op "Casino Royale". Met een tussentijd van vier jaar en meteen ook de 50ste verjaardag van James Bond zal Daniel Craig de rol van James Bond vertolken in "SkyFall" . Drie jaar later in 2015 is Daniel terug als Bond in "SPECTRE". In 2019 komt Daniel voor de vijfde keer in beeld als James Bond in "No Time To Die" een film geregisseerd door Cary Joji Fukunaga. Vanwege het corona virus COVIT 19 werd de film reeds meerdere keren uitgesteld. De premiere was op 28 september 2021 in de Royale Albert Hall.


Url-redirection by Flanders Webhost
© Gunbarrel Opening Danjac EON Productions 1962
© MaMo Productions 2003